Omgaan met de woede van peuters en dreumesen

Woede. Het is dat wat jouw schattige meisje kan veranderen in een vuurspuwend draakje. Wat je zachtaardige knul in een handomdraai omtovert in een lawaaiig en schreeuwend monstertje. Als ouders kun je je er wanhopig en hulpeloos door voelen.

Omgaan met de woede van peuters en dreumesen

Woede. Het is dat wat jouw schattige meisje kan veranderen in een vuurspuwend draakje. Wat je zachtaardige knul in een handomdraai omtovert in een lawaaiig en schreeuwend monstertje. Als ouders kun je je er wanhopig en hulpeloos door voelen. Als jouw peuter zich totaal verliest in een woedeaanval, is je kind (bijna) niet meer te bereiken en moeilijk te troosten. Ook de leidsters van kinderopvang Stoffel maken de (soms) nodige driftbuien mee. We proberen elk kind zo goed mogelijk op te vangen. We gebruiken de volgende handvatten om woedeaanvallen zoveel te verminderen of zelfs te voorkomen.

Stap 1: Leef je in

Als jouw kind een woede uitbarsting heeft, kan het meestal niet uitleggen waarom het zo kwaad is geworden. Het kind heeft nog geen woorden om uiting te geven aan zijn gevoelens. Je kunt je kind hiermee helpen door die te verwoorden: “Dus je broertje pakte je treintje af. Dat is ook niet leuk.” “Oh, je wilde graag pindakaas op je brood en niet kaas. Daarom ben je boos.” Hiermee toon je ten eerste begrip, en ten tweede leer je jouw kind gevoelens te verwoorden. Soms kan het nodig zijn het praten uit te stellen tot nadat het kind weer rustig is. Als het kind te boos is, komen de woorden niet binnen. Verder geeft deze houding het kind ook het gevoel dat de boosheid er mag zijn. En dat is ook zo, ook woede mag gevoeld worden.

 

Stap 2: Blijf zelf rustig

Krijsen, een kind dat zichzelf op de grond werpt, onbedaarlijk huilen… De woede van jouw kind veroorzaakt in je eigen lichaam vaak ook stress. Toch is het belangrijk zelf rustig te blijven. Ook al is jouw kind nu boos, hij heeft je echt nodig. Blijf beschikbaar door in de buurt te blijven, te zeggen dat je kind naar je toe kan komen, of knuffel je kind als daar behoefte aan is.

 

Stap 3: Stel grenzen, ook bij woede

Dreumesen en peuters ontdekken hun eigen wil. Ze ontdekken het principe: ik ben ik en jij bent jij. En daar gaan ze mee experimenteren. Ze dagen uit en zoeken de grenzen op. Dat leidt onvermijdelijk tot botsingen. Hoewel het belangrijk is om je in te leven in het kind, zullen we ook grenzen moeten stellen. Dat geldt in het algemeen, maar ook in woede. Het boze kind mag geen andere kinderen slaan, schoppen of bijten. Het mag niet speelgoed of andere dingen stukmaken.

 

Stap 4: Luister naar jouw kind

Er is iets gebeurd, jouw kind is verdrietig en boos. Een kleinigheidje in de wereld van een volwassene is een drama in de wereld van een drie-jarige. Luister met oprechte interesse, neem de tijd en wees aanwezig. Zo geef je jouw kind de aandacht die het verdient en geef je ook het goede voorbeeld. Jouw kind zal leren dat het goed is echt naar elkaar te luisteren.

 

Het voorkomen van woede uitbarstingen:

Buig het gedrag om

Als je ziet dat een kind driftig wordt, kun je proberen om de woede af te buigen. Richt de aandacht van het kind op iets anders, iets dat leuk is of dat afleidt. Benadruk juist dat wat goed gaat en geef complimenten. Dat lukt gemakkelijker als het kind nog niet helemaal in de woede zit.

 

Geef keuzes

Het kan helpen om kinderen wat meer keuzevrijheid te geven. Voor kleine kinderen is een of/of keuze al genoeg om hun het gevoel te geven dat hun mening meetelt. “Wil je jam of appelstroop?” Je kunt kinderen ook voorbereiden op wat er gaat gebeuren, zodat ze niet overvallen worden. “We gaan naar de speeltuin als we gegeten hebben. Ga je straks je schoenen aandoen?” Het geeft kinderen het gevoel dat er rekening met ze gehouden wordt.

 

Woede is een heftige en soms angstaanjagende emotie. Kinderen kunnen dit heel intens ervaren. Voor ouders is het moeilijk er grip op te krijgen en constructief mee om te gaan. Peuters gebruiken het ook nog eens als machtsmiddel. Je staat soms met je handen in je haar en voelt zelf de spanning toenemen. Met deze handvatten kun je deze spanning doen afnemen en ruimte geven aan de emoties van jouw kind. Hopelijk krijg je hierdoor zelf ook ruimte. Mocht je toch met vragen zitten, dan kun je altijd terecht bij een leidster van kinderopvang Stoffel voor advies of tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *