Ontwikkeling van humor bij kinderen

Ontwikkeling van humor bij kinderen

Twee broertjes (Finn van 6 en Laurens van 3 jaar) zitten aan tafel met een bekertje drinken en ieder wat pepernoten en een snoepje. Broertje Finn was gevallen en na het troosten wil hij zijn snoepje eten. “Waar is mijn snoepje?” vraagt Finn. Papa kijkt Laurens aan. “Weet jij daar iets van?” Laurens knikt en zegt: “Laurens vindt snoepjes heel erg lekker.”

 

Kinderen kunnen enorm grappig en onverwacht uit de hoek komen en we kunnen daar erg om lachen. Sommige kinderen hebben van nature al snel de lachers op hun hand, maar het is hoe dan ook belangrijk de ontwikkeling van humor te begeleiden en te stimuleren. Een gevoel voor humor, het grappige zien in situaties, vergroot het inzicht van het kind, waarmee het zich later in het leven kan redden.

Je zou het misschien niet in eerste instantie denken, maar humor kan een mens op veel manieren helpen om te gaan met wat het leven op je bord legt. Als een kind hier al vroeg kennis mee maakt helpt dit bij:

  • Het leren gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven te zien. Het helpt een kind te leren zich te verplaatsen in anderen.
  • Humor vergroot de spontaniteit. Door met een grapje ad rem te reageren leert een kind snel te denken en te reageren.
  • Humor stimuleert het ontwikkelen van onconventionele ideeën.
  • Het relativeren van situaties en van dat wat je overkomt. Humor werkt bevrijdend en het kan de zwaarte van een gebeurtenis verlichten.
  • Daarnaast is een gevoel voor humor ook belangrijk voor je gezondheid. Lachen helpt stress te verminderen en helpt de bloeddruk te verlagen.

 

Ontwikkeling van humor bij kinderen

Baby’s

Je kunt de ontwikkeling van humor al van jongs af aan stimuleren. Een baby begrijpt humor nog niet, maar kan wel voelen en zien of mama of papa blij is. Ze reageren voornamelijk op fysieke stimuli, zoals kietelen en blazen op het buikje. Hiermee kun je jouw kind aan het lachen krijgen en als je hier zelf vrolijk op reageert, ontwikkel je de beginselen van humor. Mama maakt jou aan het lachen en later gaat een kind inzien dat het leuk is om een ander aan het lachen te maken. Humor is nu eenmaal sociaal, we lachen met elkaar!

 

Dreumesen

Vanaf een maand of tien gaan kinderen ook inzien dat dingen die niet kloppen grappig zijn. Een luier op je hoofd, je jas verkeerd om aandoen, je bord op zijn kop, allemaal reden voor hilariteit voor jouw kind. Dreumesen kunnen ook erg lachen om fysieke humor, zoals kiekeboe spelletjes. Als de taalontwikkeling zover ontwikkeld is gaan ook rijmpjes en woordgrapjes een rol spelen. Het kind zal nu vaak zelf grapjes gaan maken en proberen papa en mama aan het lachen te krijgen.

 

Peuters en kleuters

Peuters vinden het leuk om dingen te zien die niet kloppen of niet bij elkaar horen. Ze gaan ook zelf meer grappen uithalen en je zult nu vooral veel  woordgrapjes gaan horen. Woorden die niet bestaan, zelfverzonnen zijn of grappig klinken. Het kind wil jou aan het lachen krijgen en vaak lukt dat ook heel goed!

 

Wat kunnen we als leiding en ouders doen om een gevoel van humor te stimuleren bij kinderen? Door vooral zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen merken dan dat humor een plaats heeft in het dagelijks leven. Neem het gevoel van humor van jouw kind serieus. Het is belangrijk om aandacht te geven als jouw kind pogingen tot grapjes maken doet. Ook bij kinderdagverblijf Stoffel krijgen de kinderen alle ruimte voor grappen en grollen. We lachen graag met onze kinderen mee. Maar grenzen zijn ook belangrijk. Sommige soorten humor kunnen binnenshuis wel, maar buitenshuis niet. Jouw kind zal dit moeten leren inzien en dat is best lastig. Hier komen normen en waarden en respect voor andermans gevoelens ook om de hoek kijken en het zal jouw kind tijd kosten om hier inzicht in te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *