Gezond en sterk door buiten spelen

Dit kan bijdragen aan een goede ontwikkeling en een robuuste gezondheid.

Gezond en sterk door buiten spelen

Op kinderdagverblijf Stoffel kunnen kinderen lekker vaak buiten spelen, want we gaan ervan uit dat buiten spelen gezond is. Uitgelaten rennen de kinderen de speelplaats op: de frisse lucht in, met de wind in de haren en de zon op blije gezichtjes. Buiten kan een kind zijn energie kwijt, lekker rennen, springen en koppeltje duikelen zonder dat iemand er last van heeft. Dit kan bijdragen aan een goede ontwikkeling en een robuuste gezondheid.

 

Een kind ontwikkelt zich op verschillende gebieden: lichamelijk, geestelijk, en sociaal-emotioneel. Buiten spelen, vooral met andere kinderen samen, stimuleert al deze gebieden. Denk maar aan de spelletjes die ze kunnen doen: hinkelen, voetballen, verstoppertje. Het maakt niet uit wat ze spelen. Bijvoorbeeld tijdens verstoppertje doen zijn de kinderen aan het rennen (lichamelijk), een strategie aan het bedenken: waar kan ik me het beste verstoppen? (mentaal), en zijn ze ook nog bezig met wie er zou kunnen winnen, of met wie ze kunnen samenwerken (sociaal).

Buiten kunnen kinderen natuurlijk ook veel doen, dat binnen niet kan. Ze kunnen proberen in een rek of een boom te klimmen, van de hoge glijbaan af te gaan of gaan lekker hard tegen een bal schoppen. Dit is fysiek uitdagend en ze komen er goed door in beweging. Dit draagt bij aan een gezond en sterk lichaam. Maar ze zijn ook mentaal actief. Zo kunnen kinderen hun grenzen verleggen en leren voelen wat ze wel en niet kunnen. Het is voor het verdere leven heel belangrijk dit soort ervaringen op te doen. De leidsters van kinderdagverblijf Stoffel begeleiden de kinderen hierbij, zodat ze zich in een veilige omgeving kunnen uitdagen. Verder draagt buiten spelen bij aan het kwijtraken van energie die ze binnen niet zouden kunnen uiten. Misschien is dit ook de reden dat kinderen die veel buiten spelen, zich op school beter kunnen concentreren. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen een betere hersenontwikkeling hebben en betere leerprestaties.

Door samen buiten te spelen gaan kinderen overleggen, regels maken (en zich daar wel of niet aan houden), en samen nieuwe spelletjes bedenken. Niet alleen worden ze daar verbaal sterker van, maar ze gebruiken ook hun fantasie. Nergens heb je zoveel vrijheid als buiten. Er is veel mogelijk met speelgoed, maar ook met alles dat je buiten kunt vinden. Steentjes, zand, takken en ander materiaal, alles is bruikbaar voor het buiten spelen.

Of de zon nu schijnt of niet, er is buiten altijd wel wat leuks te doen voor een kind. Bij de kinderopvang hebben we ook een mooie buitenspeelplaats. We vinden het erg belangrijk dat kinderen elke dag buiten spelen en zorgen ervoor dat ze dat veilig kunnen doen. En of je in de stad woont, in een dorp, in een flat of een rijtjeshuis, in elke wijk is wel een fijne speelplek voor jouw kind. We gunnen ze toch elke dag dat avontuur van het buiten spelen?