Zo laat je jouw huilbaby ook prinsheerlijk slapen

Zo laat je jouw huilbaby ook prinsheerlijk slapen

Het krijgen van een kindje brengt een enorme verandering teweeg in het leven van jou en je partner. Samen zoeken jullie je weg in deze nieuwe situatie: je past je aan het ritme van je kind aan. Maar als je baby veel huilt, vergt dat nog meer van jullie. Je maakt je zorgen of er iets met je kind is, of je het wel goed doet en het vreet energie. En op een gegeven moment heb je alles geprobeerd… Je hebt bezoek, en je draagt je kindje rond in een draagdoek, terwijl je ook nog een interessant gesprek probeert te hebben. Je gaat ’s avonds laat nog wandelen met de baby in de wandelwagen, ook al ben je zelf heel moe. Je bent het gewend urenlang je kind te wiegen en alles met één hand te doen. Kortom, je probeert alles om maar te zorgen dat je kind niet huilt… En toch huilt hij nog.

 

Een baby kan een huilbaby genoemd worden als hij gedurende drie weken meer dan drie dagen per week, drie uur per dag huilt. Er is ook niet direct een aanwijsbare oorzaak voor het huilen te vinden: hij heeft geen vieze luier, geen pijn, is niet ziek en heeft geen honger. Deze baby’s vallen ook op doordat ze vaak erg actief en overbeweeglijk zijn en ze schrikken snel. Als ze huilen is dat heftig en doordringend. Ze hebben een voorkeurshouding in bed en je krijgt ze daar moeilijk uit. Ook zie je dat ze de neiging hebben zich te overstrekken. Ongeveer 15% van de Nederlandse baby’s is een huilbaby. Als je denkt dat jouw kind ook een huilbaby is, weet dan dat je niet de enige bent.

 

De oorzaken van het vele huilen zijn helaas niet gemakkelijk te achterhalen. Het kan zijn dat de oorzaak lichamelijk is: een voedselallergie, onrijpe darmen of bijvoorbeeld reflux. Ook kan het kind stress van de ouders aanvoelen en daarop reageren. Maar een andere mogelijkheid is overprikkeling. Een huilbaby kan zich moeilijk afsluiten van indrukken: geluiden, geuren en alles dat hij ziet komt direct bij hem binnen. Hij wordt hier heel moe van, maar kan niet in slaap vallen. De geruststellende aanraking van zijn ouders is het enige wat hem kan kalmeren. Zodra je hem dan terug in bed stopt en hij dat contact verliest, begint hij weer te huilen. Natuurlijk is dit erg vermoeiend voor de ouders. Het vele huilen veroorzaakt stress en geïrriteerdheid. Je doet alles voor je kindje, je probeert een manier te vinden om hem te troosten. En als dat allemaal niet werkt, is dat een bron van stress.

 

De normale dingen heb je vast allemaal al geprobeerd. Werkt dit allemaal niet, luister dan naar je gevoel. Denk je dat er iets met je kind aan de hand is, vraag dan de huisarts om advies. Een voedingsdeskundige kan uitzoeken of er sprake is van een allergie of intolerantie. Wat ook kan helpen is een huildagboek. Een “normale” baby huilt ongeveer anderhalf uur per dag. Als je inzicht krijgt in hoeveel jouw baby huilt, kan dit geruststellen of duidelijk maken dat je misschien toch hulp zou moeten zoeken. Wat bij kan dragen aan de rust is inbakeren. Door een kind in te wikkelen met speciale doeken kan het zijn armen en benen niet meer wild bewegen en zichzelf wakker houden. Het kindje komt hierdoor beter tot rust en zal gemakkelijker in slaap vallen én dieper slapen.

 

In de tussentijd is het belangrijk dat je voor jezelf zorgt. Als iemand anders (opa/oma, buurvrouw, vriendin, broer of zus) eens voor je baby kan zorgen, heb jij een dag voor jezelf. Door een dagje uit te gaan of iets doen dat je erg leuk vindt kun je jezelf weer opladen. Dan heb je de energie om alles weer aan te kunnen. Bedenk ook dat je er niet alleen voor staat. Je kunt je omgeving om hulp vragen. De leidsters van kinderdagverblijf Stoffel zijn altijd bereid je vragen te beantwoorden of een woord van advies te geven. Neem voor meer informatie over huilbaby’s contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *