Van luier naar WC: een natuurlijk proces

Als jouw kind voor het eerst op het potje gaat ben je als ouder hartstikke trots. Het is dan ook weer een stapje vooruit in de ontwikkeling van jouw kind en weer een extra teken dat je dreumes steeds meer baby-af is. Al kan het bepalen hoe je jouw kind kunt helpen met zindelijk worden soms knap lastig. Het is belangrijk dit natuurlijke proces goed te begeleiden. Wij gebruiken de volgende werkwijze.

 

Als eerste is het belangrijk om te bepalen of jouw kindje er aan toe is om zindelijk te worden. Meestal is dit rond anderhalf á twee jaar, maar het kan ook heel goed wat later zijn. Hij moet er zowel emotioneel als fysiek aan toe zijn. Vaak kun je een kind horen zeggen dat hij geen zin meer heeft in de luier en hij begint interesse te tonen in de wc. We kunnen deze interesse stimuleren en spelenderwijs de zindelijkheid begeleiden. Het handigste is het om dit in de late lente of zomer te doen. Met warmer weer kan je kind bloot rondlopen of alleen met ondergoed aan in de tuin spelen. Dan kan hij goed voelen wat er gebeurt en kun je klaar staan met het potje.

 

Het potje is iets dat je spelenderwijs kunt introduceren. De meeste kinderen vinden het reuze interessant en zullen er snel op gaan zitten. Maak je er nog niet druk om als dit met luier en al gebeurt. Het kind mag er eerst rustig aan wennen. Er zijn leuke boekjes over zindelijk worden, ook dit geeft je kind op een speelse manier meer informatie. De leidsters van kinderdagverblijf Stoffel zullen het kind ook stimuleren om met het potje kennis te maken. Zo wordt er zowel thuis als in de kinderopvang aandacht aan besteed.

 

Het stimuleren van zindelijkheid kan gemakkelijker worden gemaakt door trainingsbroekjes te gebruiken. Deze kan een kind zelf aan- en uittrekken en ze voelen het beter als er wat in zit. Dit vergroot het bewustzijn. Ook kun je je kind meer verantwoordelijkheid geven tijdens dit proces. Door hem zelf een schoon trainingsbroekje aan te laten trekken als hij geplast heeft, wordt hij er actief bij betrokken.

 

Het kind zal ook kennis maken met de wc en je kunt uitleggen hoe deze werkt. Dit kan spannend zijn, dus laat hem hier rustig aan wennen. Als je kind iets op het potje heeft gedaan, kun jullie samen het plasje doorspoelen. Sommige kinderen vinden dit leuk en willen de wc wel doortrekken, maar soms is dit beangstigend. Dan heeft je kind nog wat meer tijd nodig. Gun hem dit, zindelijk worden gebeurt niet in enkele dagen. Langzaam kan de overstap gemaakt worden van potje naar wc. WC-bril verkleiners zijn handig om je kind te helpen. Ze maken het zitten op de wc een stuk gemakkelijker en daardoor is dat minder eng voor je kind. Op de kinderopvang hebben we natuurlijk kleine kinder-wc’s, maar ook hier nemen we de tijd om je kind eraan te laten wennen. Ieder op zijn eigen tempo.

 

Het is dan ook belangrijk geduldig te zijn. Natuurlijk is het lastig. We moeten broeken verschonen en veel wassen. Het gaat niet zonder slag of stoot. Maar het is een natuurlijk proces dat zijn eigen verloop heeft. Soms gebeurt er veel in een kinderleven en kan je kind een terugval hebben in de zindelijkheid. Ook hier zullen we geduld moeten oefenen. Maar we kunnen vertrouwen op dit proces. Je kind groeit, en zo zal ook zijn bewustzijn groeien. Hoe beter hij gaat voelen wat er gebeurt, hoe beter hij hiermee zal kunnen omgaan. De ongelukjes zullen na verloop van tijd afnemen.

 

Ouders en leidsters kunnen samen het kind helpen zindelijk te worden. Het is goed om te bespreken wat een kind al kan en wil, en wat nog niet. We willen erop letten dat we een kind niet verder dwingen te gaan, dan waar hij aan toe is. Als we hier rekening mee houden, dan komt een kind zonder problemen door deze fase en zijn we weer getuige van een prachtig stukje groei en ontwikkeling van onze kinderen.