Zelfstandigheid: je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

De eerste stapjes, zelf het flesje vasthouden, zelf je jas aan doen: kinderen vinden het prachtig om zo veel mogelijk zelf te kunnen doen. Soms is dat aandoenlijk om te zien maar het kan ook frustrerend zijn. Erg snel gaat het tenslotte niet! Toch is het stimuleren van zelfstandigheid een heel belangrijk proces. Bij ons wordt hier veel aandacht aan besteed. Ook al duurt het dan allemaal net wat langer. Wij lichten graag toe waarom wij hier zo in geloven.

De ontwikkeling van een kind staat nooit stil. Het proces richting zelfstandig worden begint al van baby af aan. Met het vastgrijpen van een stukje speelgoed of zelf je speentje in je mond kunnen doen. Elk kind wil graag zoveel mogelijk zelf doen. Stap voor stap kunnen wij de kinderen hiermee helpen. We leren onze kinderen zo een eigen identiteit te ontwikkelen, problemen op te lossen en verantwoordelijkheid te nemen. Zo kan een klein kind al snel zelf stukjes brood pakken en in zijn mond doen. Later kan dit ook met een vorkje. Door zelf te eten kan hij of zij bepalen hoe snel en hoeveel eten genoeg is. Dit geeft een kind het gevoel een eigen individu te zijn. Hij leert motorische vaardigheden door het broodje aan een vork te prikken. Het is dan ook van groot belang voor de geestelijke ontwikkeling.

Elke leeftijd geeft weer nieuwe mogelijkheden voor een kind om bezig te zijn met zelfstandigheid. Eerst zijn het de kleine vaardigheden: knoopjes vast doen, naar de wc gaan, veters strikken en de handjes wassen. Daarna volgen de stappen om de wereld in te gaan: het zelf buiten spelen of bij een vriendje logeren. Leren fietsen of een boodschapje doen. Om naar school te kunnen gaan is het belangrijk dat een kind buiten de veilige haven van papa en mama durft te gaan. Hoe zelfstandiger een kind is, hoe gemakkelijker dit zal gaan. Het is belangrijk om het kind een veilige basis te bieden. Als een kind weet dat papa of mama achter hem staat, hem steunt, dan zal hij zelf graag van alles gaan ondernemen.

Het blijkt dus wel dat het belangrijk is om kinderen, zowel thuis als in de kinderopvang, de ruimte te geven om de dingen zelf te doen. Dit vraagt geduld en inlevingsvermogen. Maar het zorgt ervoor dat het kind belangrijke vaardigheden leert, die hij straks zeker nodig zal hebben. Zo kun je thuis je kind zich zelf laten aankleden of zijn jasje laten aandoen. Hij kan zelf zijn brood eten en mag zelf zijn handen wassen. Ook opruimen is een belangrijke vaardigheid. Een kind mag lekker spelen, maar moet daarna ook de verantwoordelijkheid leren nemen om de speeltjes weer op te ruimen. Dit doen we ook elke dag in het kinderdagverblijf. Met een liedje erbij wordt het zelfs leuk! Samen maken we de kinderen zelfstandig, elke dag een stapje meer.

Lees hier meer blogs